AAN in het donker

Rick Verbeek
792 keer bekeken

Fietsers in het verkeer zijn kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat je zichtbaar bent. De landelijke campagne ‘AAN in het donker’ van komveiligthuis.nl spoort Nederlanders aan om de verlichting te gebruiken. Ook in Brabant maken wij deze campagne zichtbaar.

Thema

Normvervaging

Doelgroep

Fietsers

Waardering

0

Gemeente

s-Hertogenbosch

In je leven leg je flink wat kilometers op de fiets af. Een goedwerkende tweewieler mét verlichting is onmisbaar. Niet alleen zodat je zelf weet wat er om je heen gebeurt, maar juist om zichtbaar te zijn voor anderen. Een automobilist ziet je zomaar over het hoofd wanneer je zonder verlichting rondrijdt. Vooral als je ook nog eens donkere kleding draagt.

Samen met komveiligthuis.nl willen we iedere Brabander met verlichting de weg op sturen. Via campagnemateriaal voor gemeenten en nieuwsbrieven naar partners en inwoners hopen we dit doel te bereiken. Zo zijn er posters langs de weg te zien, delen we tips in onze e-mails en plaatsen we video’s op onze socialmediakanalen. We benadrukken wat de gevaren zijn om zonder licht te fietsen. En wat je wel kunt doen om goed zichtbaar te zijn.
 

Online toolkit

Dat is niet alles. Ook voor scholen hebben we gratis handvatten om aandacht te vragen voor een veilige schoolomgeving. Hiervoor hebben we een online toolkit ontwikkeld. Scholen kunnen via brochures, posters of spandoeken ouders wijzen op hun verantwoordelijkheid om kinderen veilig te laten fietsen.

Daarnaast vinden ze in de toolkit materiaal met tips en uitleg zodat ook scholieren leren hoe ze veilig aan het verkeer deelnemen. Zij zijn als bestuurders van de toekomst een belangrijke doelgroep.

 

Dit kun je zelf al doen:

Iedereen is medeverantwoordelijk voor een veilig verkeer. Daar hoort een goed werkende fiets bij. Weet jij of je fietsverlichting aan de regels voldoet? Lees het hieronder:

  • De kleur: het voorlicht moet wit of geel zijn, achter is alleen rood licht toegestaan. Heeft je fiets 2 voorwielen? Dan moet je aan de voorkant 2 lampen hebben.
  • Schijnrichting: het fietslicht moet altijd recht voor- of achteruit schijnen.
  • De locatie: losse lampjes kun je bevestigen aan het stuur of op je bovenlichaam en rugzak of bagagedrager. Op het hoofd, de armen of benen mag niet.
  • Niet knipperen: ook al lijkt het voor extra zichtbaarheid te zorgen, fietsverlichting mag niet knipperen. Doe het licht dit wel, dan riskeer je een boete.
  • De reflectoren: een rode reflector is verplicht op de achterkant van je fiets. Daarnaast heeft iedere trapper twee gele reflectoren nodig, en de velgen of banden een witte of gele reflectieband.

Feitje! Wist je dat 36% van de fietsers weet niet hoe zij zelf een kapotte fietslamp kunnen repareren?

Help ook mee

Meer weten? Lees alles over deze campagne op Kom Veilig Thuis - Fietsverlichting

 

Cookie-instellingen