Helm op

Anouk Haans
468 keer bekeken

Jaarlijks vallen er tussen de 30 en 40 verkeersdoden onder de snorfietsers. Dat moet anders. Daarom is het vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm te dragen op de snorfiets. De campagne ‘Helm op’ van komveiligthuis.nl wijst bestuurders op deze verkeersregel.

Snorfietsen zie je volop op de Nederlandse wegen. Met de maximale snelheid van 25 km/u zijn ze een geliefd voertuig om van A naar B te gaan. Superhandig, maar niet zonder risico. Deze fiets met een blauwe kentekenplaat is een evenwichtsvoertuig. En dat betekent onder andere dat het voertuig geen bescherming biedt bij een ongeval. Hierdoor is het ongevalsrisico hoog.

Voorkom een boete

De campagne van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en partners moet helpen het aantal slachtoffers terug te dringen. Hiervoor heeft komveilightuis.nl flyers, posters en andere communicatiemiddelen beschikbaar gesteld. Gemeentes en inwoners kunnen snorfietsers (én hun passagiers) informeren over de plicht om vanaf 1 januari 2023 een goedgekeurde helm te dragen. Dragen ze die niet, dan riskeren ze een boete van 100 euro.

Kies de juiste helm

Op de snorfiets mag je een brom/motorfietshelm of een speed-pedelec-helm dragen. De keuze is aan jou. De helm moet aan de volgende eisen voldoen:

  • Een goedgekeurde brom/motorfietshelm is te herkennen aan een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4.
  • Een goedgekeurde speed-pedelec-helm is voorzien van de markering NTA 8776:2016.

Feitje: ook na de helmplicht mogen snorfietsers op fietspaden blijven rijden. Als deze niet aanwezig is, moeten ze op de rijbaan.

Meedoen

Lees alles over het programma op www.komveiligthuis.nl/helm-op of neem contact op met: brabantgaatvoorNUL@brabant.nl

Cookie-instellingen