filters resetten

Categorieën

Let hier op als je op een e-bike stapt

Met de komst van de e-bike fietsen we heel wat af in onze mooie provincie. Geen tegenwind is te sterk en we rijden snel van a naar b. Toch is het opletten geblazen, want er zijn steeds meer fietsongelukken met e-bikes. Met deze tips ga jij goed de weg op!

Categorieën

Fietsers
Algemeen

Test een e-bike
Probeer een e-bike eerst uit voordat je gaat fietsen. Rijdt hij comfortabel, kan je rechtop zitten en voel je er veilig op? Ja? Dan ben je klaar om te gaan!

Let op de instap en zadelhoogte
Een te hoge instap of een verkeerd afgesteld zadel kunnen je onzeker maken op de fiets. Het is belangrijk dat je gemakkelijk op je e-bike stapt en ook – als je stilstaat –  met beide voeten bij de grond kunt. Op deze manier fiets je met een gerust hart naar je volgende bestemming.

Motorkeuze
Je kunt een e-bike met voorwiel-, midden- en achterwielmotor kopen. Elk soort motor vraagt om een andere manier van sturen. Een motor in het voorwiel ‘trekt’ je als het ware door de bocht. Een middenmotor verdeelt het gewicht over de fiets beter. Probeer zelf uit welke jij het fijnst vindt.

Oefen
Misschien een open deur, maar wel slim: oefen voordat je de weg op gaat! Een e-bike is een ander vervoermiddel dan de fiets. Zo kun je er beter niet op ‘steppen’, iets wat veel mensen doen bij het wegrijden op een fiets. Met een e-bike is de kans op ongelukken groot omdat je fiets sneller is dan dat jij kunt bijsteppen.

Achteruitkijkspiegel
Ben je wat ouder? Dan kan je reactievermogen afnemen of ben je minder mobiel. Een achteruitkijkspiegel is dan een fijn hulpmiddel. Deze spiegel helpt je bij het omkijken en zorgt ervoor dat je veilig en comfortabel blijft fietsen. Wie meer begeleiding of een opfriscursus zoekt, kan terecht bij een gemeente die is aangesloten bij Doortrappen. Er zijn al zo’n veel 20 Brabantse gemeenten aangesloten bij dit programma, dat als gedachtengoed heeft om ouderen veilig te laten fietsen. Gemeenten organiseren bijvoorbeeld fietstrainingen of zetten buurtsportcoaches in om ouderen fitter te laten worden. Op doortrappen.nl vind je alle Brabantse gemeenten die meedoen.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen