Brabant staat met 120 lege stoelen stil bij alle 120 verkeersdoden in de provincie

176 keer bekeken

Brabant staat op zaterdag 25 mei stil bij alle dodelijke verkeerslachtoffers in de provincie. Op de Markt in Roosendaal staan tussen 12.00 en 16.00 uur 120 lege stoelen: één voor elke slachtoffer dat in 2023 om het leven kwam bij een ongeval in het verkeer in Brabant.

Met de ingetogen bijeenkomst ‘De lege stoel’ wordt het verdriet achter verkeersongevallen zichtbaar gemaakt voor voorbijgangers.

Eén van die stoelen staat voor René van Meer. De Tilburger kwam in mei vorig jaar om het leven bij een verkeersongeval in de gemeente Gilze-Rijen. Zijn weduwe Claudia van Meer-Eelants is op 25 mei aanwezig bij 'De lege stoel'.

Ze zal daar onder meer het gesprek aangaan met gedeputeerde Mobiliteit Stijn Smeulders van de provincie Noord-Brabant. Net als met wethouder Sanneke Vermeulen van de gemeente Roosendaal en met Regina Verschuren, ambassadeur vanuit de politie in West-Brabant. Ook het team verkeersveiligheid van de provincie is aanwezig.

Oproep om beter op te letten
“Elke Brabander die niet meer thuiskomt is één te veel”, zegt gedeputeerde Smeulders. “Tijdens deze actie dringt écht tot je door hoeveel levens er verloren zijn gegaan in ons verkeer. En bij hoeveel families, vriendengroepen of sportclubs nu altijd een stoel leeg blijft. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen aan veiliger verkeer in Brabant. Want bij het overgrote deel van de ongevallen speelt gedrag een rol. Laat deze actie een oproep zijn aan iedereen om nóg beter op te letten op de weg.”

Wethouder Sanneke Vermeulen ondersteunt die oproep van harte. “Als bestuurlijk ambassadeur en wethouder verkeersveiligheid in de gemeente Roosendaal zet ik me dagelijks in voor een veiliger verkeer waarin iedere deelnemer zonder gevaar van A naar B gaat. Of je nu naar werk, familie of het winkelcentrum gaat: het is belangrijk dat je veilig aankomt. Ik hoop dat deze actie een aanzet tot gedragsverandering oplevert, zodat we samen een grote stap zetten op weg naar nul dodelijk slachtoffers in het Brabantse verkeer.”

120 verschillende verhalen
De 120 stoelen op de Markt zijn afkomstig van een lokale kringloop en dus allemaal anders. Net zoals alle dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Brabant een ander verhaal hebben. Op de labels aan de stoelen is op 25 mei meer te lezen over hun achtergrond en over de ongevallen waarbij zij om het leven kwamen. “Voor nabestaanden, betrokkenen en hulpverleners is de confrontatie met een noodlottig ongeval niet alleen een lege stoel, het staat levenslang in je geheugen gegrift”, zegt Regina Verschuren van de politie West-Brabant.

In Brabant werken gemeenten, politie, het openbaar ministerie, Rijkswaterstaat en de provincie samen aan verkeersveiligheid onder het motto: Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers, Jouw actie telt! De campagne stimuleert Brabanders alert te zijn in het verkeer. Dat is hard nodig, want in 90% van de gevallen komt een ongeluk door menselijk gedrag zoals afgeleid worden door je telefoon, rijden met alcohol of drugs of te hard rijden. De partners werken op dit moment samen aan een nieuwe versie van het Brabants Verkeersveiligheidsplan.

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen