Dag van de Fietshelm

158 keer bekeken

Deze speciale dag is in het leven geroepen om de noodzaak van het dragen van een fietshelm onder de aandacht te brengen. Medische professionals, organisaties en stichtingen bundelen hun krachten om niet alleen op deze dag, maar ook gedurende het hele jaar het gebruik van fietshelmen aan te moedigen.

Het dragen van een fietshelm vermindert het risico op hersenletsel bij een ongeval met 36% en kan veel leed voorkomen. In de afgelopen tien jaar is het aantal fietsers met ernstig letsel aanzienlijk gestegen, met een toename van 40% tussen 2013 en 2022. In 2022 belandden maar liefst 88.800 fietsers in Nederland op de Spoedeisende Hulp, waarvan 57.000 ernstig gewond raakten. Meer dan 15.000 van hen liepen tijdens het ongeval hersenletsel op. Onderzoek toont aan dat het dragen van een helm de kans op hersenletsel met een derde verlaagt en de kans op hoofdletsel zelfs met 62% vermindert.

Vandaag, op 10 april, is de derde Nationale Dag van de Fietshelm. We gebruiken deze dag om bewustwording te creĆ«ren onder fietsers en om het belang van fietshelmen te benadrukken. 

Op de website van de Dag van de Fietshelm vind je meer informatie over deze dag.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen